Cara Tukar Blogspot Kepada Dot Com

by admin on July 25, 2011 · 22 comments

Assalamualaikum ,

pasti ramai pengguna blogspot ada rasa teringin nak tukar ke dot com kan.. tapi tak tahu cara nya ..  oleh sebab itu aku buat satu entri khas untuk pengguna blogspot yang teringin ke dot com..

pertama sekali , korang kena ada duit .. selalunya harga domain ni RM30-RM35 untuk dot com .. kalau nak dot my RM120 .. domain ni boleh beli di mana mana seperti di Netkl , Jomhosting , Serverfreak , DataKL dan macam-macam lagi .. sebab selalunya harga sama je …

aku ambil contoh Netkl .. pergi ke netkl kemudian klik domains .. ianya akan jadi seperti ini..

aku bagi contoh bahawa aku nak domain aku nama datintyka.com kemudian akan keluar begini pula .. perhatikan betul betul ye …

ikut step by step .. tulis nama blog yang korang inginkan , kemudian setkan sama ada korang nak .com ke .com net ke .. tak kisah .. kemudia tulis code then klik lookup …

seterusnya ,

kalau available , terus klik order now , tapi kalau not available boleh cari nama lain … bila dah klik order now , ia akan jadi seperti ini …

klik checkout … nanti dia akan bagi detail , korang isi la borang tu baik baik … dah settle semua boleh lah klik complete order .. nanti akan bagi email untuk menunjukkan cara pembayaran , ikut sahaja langkah yang diberikan .. settle ..

ini untuk para blogspot nak beli domain saja , sebab tak mampu nak beli hosting lagi kan ..
lepas dah beli domain tadi dah settle buat pembayaran semua , sila login di http://www.blogger.com .. masuk ke setting > publishing .. tengok gambar ini

selepas tu klik pada custom domain, masukkan domain yang dibeli .. pastu dekat netkl setkan dns/CNAME dgn nama ini..

ghs.google.com

kemudian save…pastu tunggu sehingga domain tu direct ke hosting blogspot korang …

senang je .. kalau tak faham boleh bertanya di ruangan komen.. jangan malu jangan segan.. kalu malu sesat jalan ..

selamat ber[dot] com semua ..

{ 21 comments… read them below or add one }

tuan loyar July 25, 2011 at 11:28 pm

kalau nak tukar WP apa pulak yg jd????
tuan loyar recently posted..taknak kawan korang sampai mati !!!

Reply

admin July 25, 2011 at 11:29 pm

@tuan loyar,
WP ada cara lain.. nanti try buat entry lain plak.. he he

Reply

narumi July 25, 2011 at 11:49 pm

ooo kne duit rupenye kalau nak tukar ye..
narumi recently posted..sape kate barang kat padang besar murah??

Reply

admin July 25, 2011 at 11:59 pm

@narumi, yerpp .. kene berduit .. macam nak beli rumah.. kena ada duit kan .. he he

Reply

Fauzi Nor July 26, 2011 at 2:28 am

Yes.. maju la dunia blog malaysia…

selamat la berdot com ye.. huhu
Fauzi Nor recently posted..The Real Blogwalking.

Reply

E.K July 26, 2011 at 3:29 am

NetKL paling murah

Reply

hakim September 25, 2011 at 10:10 am

Salam,

macam mana nak setkan dns/Cname??

tq

Reply

admin September 30, 2011 at 2:48 am

antar submit tiket pada host kite tu

Reply

abu November 25, 2011 at 9:06 pm

salam kak
:)

klu tukar jdi .com,nnti blh dpt tak xxx@abu.com?
mksudnya blh dpt email tu tak keats domain kita tu?

Reply

admin November 25, 2011 at 10:58 pm

wasalam
boleh je..
tengok pada cpanel..

Reply

abu November 26, 2011 at 12:43 am

err..siyes ke?
i mean kita beli domain je,tak beli hosting blh ke?
ke nk beli hosting bru blh dptkan xxx@webkita.com?

Reply

admin November 26, 2011 at 10:44 am

oh kena beli hosting.. baru dapat..

Reply

abu November 26, 2011 at 12:22 pm

oh.sy ada add kamu d FB,klu tak keberatan utk berkongsi dgn lbih lnjut,blh la approve ye.sgt2 mmnti ilmu2 web ni,wat layout je pndai.host tak pndai2.
:)

lepak December 1, 2011 at 11:50 am

nak tanya..saya ada masalah sikit…domain dah ada….tapi kan..bila saya taip nama domain saya…dia tetap akan ke url blogspot saya…kenapa ekk….

Reply

Ahmad Husairi Khairuddin February 19, 2012 at 8:44 pm

selepas tu klik pada custom domain, masukkan domain yang dibeli .. pastu dekat netkl setkan dns/CNAME dgn nama ini…….. bahagian ini saya tak faham boleh tolong terangkan saya dah ada domin.

Reply

Ahmad Husairi Khairuddin February 19, 2012 at 8:45 pm

maksud saya nak setkan dns/CName
Ahmad Husairi Khairuddin recently posted..Muscular Strength, Power, and Endurance

Reply

syikin March 25, 2012 at 3:33 pm

terima kasih atas info ini, saya memang nak cuba buat ni

Reply

syikin March 25, 2012 at 5:31 pm

Admin boleh tolong saya tak, saya dah daftar tapi akaun belum aktif dan tak faham kat sini :

selepas tu klik pada custom domain, masukkan domain yang dibeli .. pastu dekat netkl setkan dns/CNAME dgn nama ini..

ghs.google.com

domain baru : http://www.nokeysenterprise.com

Reply

admin March 25, 2012 at 8:39 pm

awk dah register kat server tu?

Reply

asrul January 6, 2014 at 1:53 pm

thnks… :D

Reply

Jijan January 25, 2014 at 8:23 pm

Aku buat website guna hosting fatcows…pastu guna weebly.senang je…drag paste drag paste je tapi korang kena ada bahan yg sesuai lah..

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: