Cara Tukar Blogspot Kepada Dot Com

22 Comments

Assalamualaikum ,

pasti ramai pengguna blogspot ada rasa teringin nak tukar ke dot com kan.. tapi tak tahu cara nya ..  oleh sebab itu aku buat satu entri khas untuk pengguna blogspot yang teringin ke dot com..

pertama sekali , korang kena ada duit .. selalunya harga domain ni RM30-RM35 untuk dot com .. kalau nak dot my RM120 .. domain ni boleh beli di mana mana seperti di Netkl , Jomhosting , Serverfreak , DataKL dan macam-macam lagi .. sebab selalunya harga sama je …

aku ambil contoh Netkl .. pergi ke netkl kemudian klik domains .. ianya akan jadi seperti ini..

aku bagi contoh bahawa aku nak domain aku nama datintyka.com kemudian akan keluar begini pula .. perhatikan betul betul ye …

ikut step by step .. tulis nama blog yang korang inginkan , kemudian setkan sama ada korang nak .com ke .com net ke .. tak kisah .. kemudia tulis code then klik lookup …

seterusnya ,

kalau available , terus klik order now , tapi kalau not available boleh cari nama lain … bila dah klik order now , ia akan jadi seperti ini …

klik checkout … nanti dia akan bagi detail , korang isi la borang tu baik baik … dah settle semua boleh lah klik complete order .. nanti akan bagi email untuk menunjukkan cara pembayaran , ikut sahaja langkah yang diberikan .. settle ..

ini untuk para blogspot nak beli domain saja , sebab tak mampu nak beli hosting lagi kan ..
lepas dah beli domain tadi dah settle buat pembayaran semua , sila login di http://www.blogger.com .. masuk ke setting > publishing .. tengok gambar ini

selepas tu klik pada custom domain, masukkan domain yang dibeli .. pastu dekat netkl setkan dns/CNAME dgn nama ini..

ghs.google.com

kemudian save…pastu tunggu sehingga domain tu direct ke hosting blogspot korang …

senang je .. kalau tak faham boleh bertanya di ruangan komen.. jangan malu jangan segan.. kalu malu sesat jalan ..

selamat ber[dot] com semua ..

22 Responses to “Cara Tukar Blogspot Kepada Dot Com”

  1. tuan loyar

    kalau nak tukar WP apa pulak yg jd????
    tuan loyar recently posted..taknak kawan korang sampai mati !!!

    Reply
  2. narumi

    ooo kne duit rupenye kalau nak tukar ye..
    narumi recently posted..sape kate barang kat padang besar murah??

    Reply
  3. Fauzi Nor

    Yes.. maju la dunia blog malaysia…

    selamat la berdot com ye.. huhu
    Fauzi Nor recently posted..The Real Blogwalking.

    Reply
  4. E.K

    NetKL paling murah

    Reply
  5. ALBERTO

    .

    Buygeneric meds…

    Reply
  6. hakim

    Salam,

    macam mana nak setkan dns/Cname??

    tq

    Reply
  7. abu

    salam kak
    :)

    klu tukar jdi .com,nnti blh dpt tak xxx@abu.com?
    mksudnya blh dpt email tu tak keats domain kita tu?

    Reply
  8. lepak

    nak tanya..saya ada masalah sikit…domain dah ada….tapi kan..bila saya taip nama domain saya…dia tetap akan ke url blogspot saya…kenapa ekk….

    Reply
  9. Ahmad Husairi Khairuddin

    selepas tu klik pada custom domain, masukkan domain yang dibeli .. pastu dekat netkl setkan dns/CNAME dgn nama ini…….. bahagian ini saya tak faham boleh tolong terangkan saya dah ada domin.

    Reply
  10. Ahmad Husairi Khairuddin

    maksud saya nak setkan dns/CName
    Ahmad Husairi Khairuddin recently posted..Muscular Strength, Power, and Endurance

    Reply
  11. syikin

    terima kasih atas info ini, saya memang nak cuba buat ni

    Reply
  12. syikin

    Admin boleh tolong saya tak, saya dah daftar tapi akaun belum aktif dan tak faham kat sini :

    selepas tu klik pada custom domain, masukkan domain yang dibeli .. pastu dekat netkl setkan dns/CNAME dgn nama ini..

    ghs.google.com

    domain baru : http://www.nokeysenterprise.com

    Reply
  13. asrul

    thnks… :D

    Reply
  14. Jijan

    Aku buat website guna hosting fatcows…pastu guna weebly.senang je…drag paste drag paste je tapi korang kena ada bahan yg sesuai lah..

    Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: