Cara Tukar Blogspot Kepada Dot Com

Assalamualaikum ,

pasti ramai pengguna blogspot ada rasa teringin nak tukar ke dot com kan.. tapi tak tahu cara nya ..  oleh sebab itu aku buat satu entri khas untuk pengguna blogspot yang teringin ke dot com..

pertama sekali , korang kena ada duit .. selalunya harga domain ni RM30-RM35 untuk dot com .. kalau nak dot my RM120 .. domain ni boleh beli di mana mana seperti di Netkl , Jomhosting , Serverfreak , DataKL dan macam-macam lagi .. sebab selalunya harga sama je …

aku ambil contoh Netkl .. pergi ke netkl kemudian klik domains .. ianya akan jadi seperti ini..

aku bagi contoh bahawa aku nak domain aku nama datintyka.com kemudian akan keluar begini pula .. perhatikan betul betul ye …

ikut step by step .. tulis nama blog yang korang inginkan , kemudian setkan sama ada korang nak .com ke .com net ke .. tak kisah .. kemudia tulis code then klik lookup …

seterusnya ,

kalau available , terus klik order now , tapi kalau not available boleh cari nama lain … bila dah klik order now , ia akan jadi seperti ini …

klik checkout … nanti dia akan bagi detail , korang isi la borang tu baik baik … dah settle semua boleh lah klik complete order .. nanti akan bagi email untuk menunjukkan cara pembayaran , ikut sahaja langkah yang diberikan .. settle ..

ini untuk para blogspot nak beli domain saja , sebab tak mampu nak beli hosting lagi kan ..
lepas dah beli domain tadi dah settle buat pembayaran semua , sila login di http://www.blogger.com .. masuk ke setting > publishing .. tengok gambar ini

selepas tu klik pada custom domain, masukkan domain yang dibeli .. pastu dekat netkl setkan dns/CNAME dgn nama ini..

ghs.google.com

kemudian save…pastu tunggu sehingga domain tu direct ke hosting blogspot korang …

senang je .. kalau tak faham boleh bertanya di ruangan komen.. jangan malu jangan segan.. kalu malu sesat jalan ..

selamat ber[dot] com semua ..

Dunia Blog , , ,

22 comments


  1. kalau nak tukar WP apa pulak yg jd????
    tuan loyar recently posted..taknak kawan korang sampai mati !!!

  2. ooo kne duit rupenye kalau nak tukar ye..
    narumi recently posted..sape kate barang kat padang besar murah??

  3. Yes.. maju la dunia blog malaysia…

    selamat la berdot com ye.. huhu
    Fauzi Nor recently posted..The Real Blogwalking.

  4. E.K

    NetKL paling murah

  5. Pingback: ALBERTO

  6. Salam,

    macam mana nak setkan dns/Cname??

    tq

  7. abu

    salam kak
    :)

    klu tukar jdi .com,nnti blh dpt tak xxx@abu.com?
    mksudnya blh dpt email tu tak keats domain kita tu?

  8. nak tanya..saya ada masalah sikit…domain dah ada….tapi kan..bila saya taip nama domain saya…dia tetap akan ke url blogspot saya…kenapa ekk….

  9. selepas tu klik pada custom domain, masukkan domain yang dibeli .. pastu dekat netkl setkan dns/CNAME dgn nama ini…….. bahagian ini saya tak faham boleh tolong terangkan saya dah ada domin.

  10. maksud saya nak setkan dns/CName
    Ahmad Husairi Khairuddin recently posted..Muscular Strength, Power, and Endurance

  11. terima kasih atas info ini, saya memang nak cuba buat ni

  12. Admin boleh tolong saya tak, saya dah daftar tapi akaun belum aktif dan tak faham kat sini :

    selepas tu klik pada custom domain, masukkan domain yang dibeli .. pastu dekat netkl setkan dns/CNAME dgn nama ini..

    ghs.google.com

    domain baru : http://www.nokeysenterprise.com

  13. Aku buat website guna hosting fatcows…pastu guna weebly.senang je…drag paste drag paste je tapi korang kena ada bahan yg sesuai lah..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: