Pengalaman Aku Berblog Selama 7 Tahun

by admin on June 16, 2011 · 47 comments

Assalamualaikum ,

tunjuk muka tuan blog dulu …

aku buat entry ni sekadar pengalaman manis , pahit , masin , masam dan juga tawar.. macam macam ilmu aku boleh dapat dari berblogging ni.. aku cerita sedikit demi sedikit yer…

aku mula berblog pada bulan MEI 2005 (form 4).. mula-mula aku tak tahu apa itu blog , makanan ke ?? minuman ke?? kenapa aku rasa blog ni payah sangat masa itu… aku tak pandai menulis (taip) masa tu.. apa aku nak celoteh di blog?? aku tak reti .. tapi atas kesabaran dan tunjuk ajar “abang Acul” aku pandai berblog dan juga menulis … URL aku yang pertama adalah tyka-fantasia.blogspot.com (entah  ape ape je nama nya.. “muda lagi”)

dalam beberapa bulan kemudian ( tahun 2006) , aku dicadangkan oleh seseorang untuk belajar wordpress.. aku pon newbie lagi masa tu , aku belajar je la.. setelah dalam 1bulan aku gode-gode wordpress aku dapat rasa wordpress lagi best.. tapi waktu tu tak boleh transfer dari blogspot ke wordpress sebab free hosting.. aku pon tak kisah sebab blog tu ntah ape ape aku tulisnya.. so , URL WP aku tykafantasia.wordpress.com .. oleh sebab tahun 2006 adalah tahun SPM aku , maka aku jarang on9 , aku jarang bukak “Myspace” dan aku jarang update blog … habis SPM aku ingat nak sambung berblogging , tapi aku lupa pulak password .. jadi aku malas dan stop blog…

dalam beberapa bulan aku dioffer untuk mendapatkan blog dari harubiru.com , jadi aku dapat URL baru lagi , iaitu www.harubiru.com/tyka (aku tumpang je ni) .. aku mula blog dengan URL ni pada tahun 2007 (tak silap bulan Februari) .. blog ini amat bermakna bagi aku sebab aku mula pandai berceloteh , comment pon amat memuaskan .. dan Tun Dr. Mahathir pun waktu itu ada tinggal comment di blog aku .. yang aku ingat dia kata begini “be a professional blogger because it can make u be a professional person in world” – waktu tu aku buat entry “macam mana aku nak jadi seorang yang handal” (bangga jap Tun Dr. Mahathir comment)

dengan URL itu jugak ,aku banyak buat tutorial photoshop, sebab tu blog aku dapat sambutan ketika itu.. tapi sayang aku hanya tumpang hosting saja , jadi tuan domain itu tidak mahu meneruskan lagi ,maka aku stop macam itu je la blog aku.. (kalau aku ada domain sendiri ketika itu pasti aku dapat ranking paling baik di Malaysia sekarang ni kan…) tak apa , ni semua rezeki masing masing.. URL ni hanya bertahan pada tahun 2008 (bulan April).. time ni jugak aku aktif sangat dalam msjbox (chatbox yang berbayar).. kira satu komuniti la.. selalu join gathering .. tapi aku stop macam tu jugak ..

May tahun 2008 aku ditawarkan lagi blog tumpangan , iaitu dari Selamba.net … so, aku ada URL baru lagi iaitu www.selamba.net/tyka .. blog ini memang aku tak aktif sangat sebab time tu aku dah sibuk sebagai seorang pemimpin di UiTM Jengka, Pahang .. Memang tak sempat aku nak update blog.. so aku biarkan macam tu je..

akan tetapi pada tahun 2009 (Jun) tengah cuti sem , aku gatal beli hosting dan domain .. tujuan aku adalah untuk belajar dah faham tentang web dan blog secara mendalam. last-last aku rugi macam tu je.. URL waktu itu  www.atyka.net … RM145 setahun . gila mahal aku beli. haha . rugi macam tu je sebab aku tak update blog sangat..

November 2010 , aku saja buat URL baru lagi iaitu tyka89.blogspot.com … aku focuskan tentang diet aku seharian , tentang aku .. saja.. aku buat sebagai diary… tiba-tiba awal tahun 2011 aku di invite masuk ke dalam Sahabat Blogger (kat Facebook) .. di situ aku dapat satu kekuatan untuk mendapatkan domain dan hosting sendiri .. dan aku usaha sendiri untuk mendapatkannya…

Alhamdulillah URL aku yang sekarang ni . sitiatikah.com akan menjadi tetap sehingga bila-bila …. RM85 Setahun.. kira ok la ni.. tak mahal sangat…. ada yang tanya aku pasal tutorial photoshop.. tapi serius ni aku nak bagi tahu , aku dah malas nak buat. sangat sangat leceh.. tapi sekirannya aku nak rajin time tu , aku buat yer..

*Seandainnya aku dah tetapkan sitiatikah.com ni dari 7 tahun yang lalu pasti aku akan dapat top 500 ranking in Malaysia.. hehe perasan je.. kalah Ben Ashaari and Bro Framestone tau..

itu saja dari aku.. teruskan usaha kita sebagai seorang blogger …

{ 46 comments… read them below or add one }

[email protected] June 16, 2011 at 1:20 am

wahhh ini bukan calang-calang blogger ni. :) selamat kembali datin

saya budak baru belajar :) [email protected] recently posted..Wordless Wednesday 2

Reply

admin June 16, 2011 at 1:32 am

insyaAllah.. sedang usaha untuk menjadi seorang blogger yang cemerlang , gemilang dan terbilang.. hekhek

Reply

Kirin Selama Perak June 16, 2011 at 1:25 am

pergh !
otai !
:D Kirin Selama Perak recently posted..Tekanan Kirin Selama Perak

Reply

admin June 16, 2011 at 1:33 am

otai la sgt… banyak lg benda aku tak tau dalam dunia fana blog ni

Reply

Heziqa Yoo June 16, 2011 at 1:35 am

lepas nih kena amek aku jadi anak murid laa..hehe
Heziqa Yoo recently posted..Games Umar- ini jawapan aku!

Reply

admin June 16, 2011 at 1:38 am

insyaAllah .. tunjuk kt bapak ko entry ni…..
mesti bapak ko percaya kt aku…

Reply

sunah suka sakura June 16, 2011 at 3:03 am

perghhhh! otai ni! impian besar dari jiwa yang besar! ape salahnye??? ;) sunah suka sakura recently posted..Nasihat Daripada Anonymous Hackers

Reply

admin June 16, 2011 at 5:30 am

tak otai kak..
tuh la.. tengah ade impian besar ni. hehe..

Reply

Zulfikar Hazri June 16, 2011 at 3:43 am

aku start blogging dalam blog friendster tahun 2005-06 tak salah aku… aku berblog masa tu tanpa dipengaruhi sapa2…aku ngan kawan aku je zulkifli saadon…

puncanya sebab syok menulis. konon2 penulis karya tersohor la.. hehe
Zulfikar Hazri recently posted..Pecah Suara

Reply

admin June 16, 2011 at 5:31 am

kalau pandai menulis ok la.. tak macam aku ni.. awl awl tak reti bebeno nak menulis.. lama-lama dah ok….

Reply

gvh June 16, 2011 at 10:47 am

ini lah bukti “legend are born, not make”.
gvh recently posted..hukum hidup

Reply

admin June 16, 2011 at 10:56 am

hehe terima kasih..
tapi masih banyak lg perkara yang perlu tahu

Reply

foreverlove June 16, 2011 at 11:59 am

wah.. nk tny la.. kat mana beli hosting berdomain murah tue.??

nk tuntut ilmu nie…

Reply

admin June 16, 2011 at 12:07 pm

banyak atiq , netkl ade. jomhosting pon ade.. tyka beli kt jomhosting , mase beli tu tengah ada tawaran.. murah murah.

Reply

rahim pandai June 16, 2011 at 12:09 pm

walaupun da tujuh tahun… belog ni nampak biasa2 jep.. harap ada perubahan lagi… hehehe… just bg komen jangan marah eh?… :P rahim pandai recently posted..Penaja Terbaru ke-5 DDCzone – sponsored by Proton

Reply

admin June 16, 2011 at 12:34 pm

btol btol.. mmg biase je … kalo dulu luar biasa sebab rajin buat tutorial.. ini sebab blog baru lagi .. =) apa apa terima kasih sudi baca dan comment

Reply

niq June 16, 2011 at 6:08 pm

sifu!!!!…hahah
niq recently posted..Akhirnya Dah Jumpa Kekasih Hati Innity

Reply

admin June 16, 2011 at 6:33 pm

demm.. aku pulakkk…
dia yang sifu… erghhh

Reply

ujang June 17, 2011 at 4:02 pm

lama gila…hee..

bertukar2 ek..=)
ujang recently posted..Siti Nurhaliza NakKau Pun NAk!!!!

Reply

admin July 11, 2011 at 9:37 am

a ah ujang .. bertukar tukar …

Reply

Hafism July 11, 2011 at 8:56 am

ohtai tuu…

Reply

admin July 11, 2011 at 9:38 am

mana ada otai. hampeh

Reply

Hafism July 11, 2011 at 10:18 am

x kire….otai otai otai :p

Reply

admin July 11, 2011 at 10:20 am

demm yuuu… bila masa.. xde maknanye

Reply

Iqbal July 27, 2011 at 8:13 pm

Lama ye berblogging… Siap ada Tun Dr. Mahathir comment lagi.. famous uh.. huhu
Iqbal recently posted..5 Tabiat Membuatkan Tubuh Badan Anda Gemuk

Reply

admin August 4, 2011 at 1:10 am

@Iqbal,
tu la.. masa tu .. rezeki sgt sgt.. he he

Reply

Fauzi Nor August 4, 2011 at 1:10 am

perrh otai !!!

hehehhe
Fauzi Nor recently posted..Khasiat Kurma

Reply

admin August 4, 2011 at 1:17 am

otai la sgt..
masih belajar lg neh

Reply

ame elms August 4, 2011 at 1:14 am

sila beri tunjuk ajar datin . :) ame elms recently posted..Singgah Sahur Pucukandubi !

Reply

admin August 4, 2011 at 1:18 am

insyaAllah dari masa ke masa dt ajar ye ame..
ame pon dah maju kira ok la

Reply

kepal August 4, 2011 at 1:15 am

ajar lah ajar lah :)
hehe
kepal recently posted..jangan keji buruk orang.

Reply

admin August 4, 2011 at 1:18 am

ajar ape eh .. math ke ape..

Reply

kepal August 4, 2011 at 1:20 am

tak nak, hihi. eh, banyak yang kepal belajar dari datin sebenarnya. thanks. :) kepal recently posted..jangan keji buruk orang.

Reply

admin August 4, 2011 at 1:25 am

eh betul ke ..? hehe terima kasih..
insyaAllah dt akan tolong blogger yang lain

Reply

Blog Sensasi August 4, 2011 at 1:45 am

hebat2 datin nih…selamat berblogging
Blog Sensasi recently posted..BUAH KURMA ANTARA SUPERFOOD DALAM AL QURAN

Reply

admin August 4, 2011 at 1:47 am

tak de hebat ..
masih perlu banyak untuk dibelajar ..
selamat berblogging juge ye

Reply

wan_cikgumuzik August 4, 2011 at 2:17 am

owhhh… kira otai laa nihh kan??

harap maaf.. saya newbie.. :’(
wan_cikgumuzik recently posted..iisshhhkkk..!! SERONOK KE JADI BLOGGER??

Reply

admin August 4, 2011 at 5:21 am

haloh .
dia yang otai..
ranking power ..
perli yeeee

Reply

mawarseri August 4, 2011 at 2:21 am

xpe yang…teruskan…7 tahun tu mesti mcm2 pengalaman…teruskan berkarya…aqak ni lagilah x sampai setahun…di ajarin dong
mawarseri recently posted..Diari Ramadhan : Majlis berbuka n Solat terawih

Reply

admin August 4, 2011 at 5:29 am

insyaAllah dengan ilmu yang masih ada akan dikongsi bersama ..
sama sama kita bangkit dan menjadi seorang blogger yang hebat ..
insyaAllah

Reply

Effa August 6, 2011 at 8:58 pm

salam datin. mmg gebabom punya pengalaman. :) saya hilang ingatan ttg sejarah berblog. heee..

Reply

Shaq October 21, 2011 at 7:15 pm

Senior..
Nice job..teruskan berblog..
^_^..saya masih baru dlm dunia blog .. :) Shaq recently posted..CURANG

Reply

Acul February 8, 2012 at 11:23 pm

erkk ade lak domain lame kat sini hehe…

domain harubiru.com tu da lame terkubur :D sory tau pasal domain tu. ape2pun thx sbb ingat lagi kat abg n sehubungan tu nak gak bg kreadit pada Gie atau Ariffin Arshad sbb die yg mula2 perkenalkan blog dan wordpress pada abg so ilmu tu abg cuma sampaikan pada yang lain juga :)

Reply

Izwan December 6, 2012 at 11:57 pm

sama lah
tenggelam timbul gak. haha
Izwan recently posted..Mudahnya Menjemput Rezeki Allah, Kita Perlu Usaha!

Reply

admin December 7, 2012 at 9:39 am

tu la.. haihh.. perlu berazam kuat ni

Reply

Ann May 31, 2013 at 10:18 pm

oh my, I read this in 2013. hahaha. samalah kita, keluar masuk mula berhenti dalam dunia blog ni. me start kenal blog pun since 2010, tapi macam chipsmore. haha

Anyway, salam perkenalan ^^
Ann recently posted..Give Away Blogger 4 digit

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: