Kelantan, Terengganu Dan Port Dickson

Agak sibuk sejak-sejak ni. Bukan sibuk berkerja, tapi sibuk melancong.

Ini pon, esok nak berjalan lagi. Nak ke Singapura pulak. Baik update cepat-cepat sebelum tertangguh.

Tak ada apa pon nak cerita.

2 minggu lepas aku pergi Kelantan dan Terengganu.

Cadang nya nak pergi Terengganu sebab ada kawan komander kahwin. Dah alang-alang nak masuk pantai timur, maka teruslah bercadang ke Kelantan. Dah lebih 15 tahun aku tak pergi Kelantan. Kalau Terengganu tu ada lah jugak dalam 8 tahun tak pergi.

AEON Kota Bharu

AEON Kota Bharu

Maka aku naik flight turun di Kelantan. Tidur rumah mak angkat 2 malam di Tanah Merah, hari Khamis dan Jumaat. Kemudian, hari Sabtu pagi terus gerak ke Kuala Terengganu untuk hadir majlis perkahwinan kawan.

Selamat Pengantin Baru Komander Azlan

Selamat Pengantin Baru Komander Azlan

Pusing-pusing bandar Kuala Terengganu, terus balik ke Shah Alam. Naik flight di Terengganu pulak.

Minggu lepas, bercuti di Port Dickson pulak

G0232772_1462684853853_low

Aku ni tak adalah kaya yang selalu berjalan. Kita perlu merancang.

Kelantan Terengganu tu jimat. Sebab naik flight pergi balik RM 80 je. Naik bas pon mahal tau. Air Asia ada buat promosi. Rezeki aku pulak masa nak book tu tengah harga promosi. Lepas tu, tidur dekat rumah mak angkat. Mak angkat masak. Memang tak keluar langsung duit.

Aku ni bukan jenis nak shopping. Cuma adalah beli keropok kering dengan keropok lekor untuk keluarga. Itu pon tak sampai RM100.

Dengan baju Jersi Gred B, RM68. Duit minyak RM30.

Haa berapa je kan belanjawan aku ni. Tak sampai RM300 pon tau.

Pergi Port Dickson ni pulak, hotel free. Anak murid mak ada beli apartment dekat Bayu Beach Resort. Jadi dia bagi mak aku bercuti. Pergi dengan mak , bapak dengan anak buah sorang. Selalu kitorang dapat. Satu tahun tu selalu dapat 3-4 kali. Dah 10 tahun kami akan sentiasa pergi ke Port Dickson.

G0192643_1462537157634_low

Jadi untuk budget ke Port Dickson ni pulak (ZERO). Sebab ada bapak. Hehe. Bapak kan bank keluarga. Hihi.

Esok ni pulak pergi Singapore adalah hasil duit kumpul dari tahun lepas bulan Mac. Satu bulan aku dan adik akan simpan RM50. Aku dengan adik aku buat ala kutu macam tu. Jadi ada lah dalam poket kami berdua RM1500.00

Jadi kami plan ke Singapore.

Nanti kan percutian kami di Singapura.

 

Apa Nak Jadi, Jadilah !

Entri yang lepas rasa kecewa. Entri kali ni pon rasa kecewa.

Penat hidup dengan keadaan kecewa ni.

Kita jaga hati orang lain sampai hati diri sendiri dah tak terjaga.

Tentang jodoh tu, aku dah berserah pada Allah. Kalau ada, ada lah. Tapi jodoh ni kena usaha kan?

Nanti lah aku usaha. Mungkin jodoh tu dah dekat tapi masa belum sampai lagi. Allah adalah sebaik-baik perancangan.

Berbalik kepada tajuk post kali ni. Sebenarnya aku dah kecewa dengan budak office aku ni. Ikut kepala sendiri je. Bila kita tegur, cakapnya “kita semua tak sempurna”. Bila aku tanya depan-depan sama ada masalah atau tak. Tak nak jawab. Tapi belakang mengata. Bukan fitnah. Tapi aku dah rakam segalanya.

Lepas aku dah rakam segalanya tu, aku buat keputusan, aku nak buat tak tahu. Apa nak jadi, jadi lah. Diam lebih baik. Aku malas nak berkata-kata dah.

Yang pastinya bos atas akan marah aku dulu. Biar lah aku kena marah. Nanti dah kena marah, aku bagitahu terus apa yang terjadi. Senang.

 

Harapan Palsu

Ingat lagi tak yang ada secret admire bagi bunga tu?

Nasib lah tekaan aku ni betul.

Dia hanya bagi harapan palsu je. Dia silap orang.

Dia ingat aku ni bodoh sangat ke!

Dia ingat aku ni buta teknologi agaknya. Aku stalker punya stalker. Dia dah bertunang.

Aku buat solat istikharah 5 kali, dan memang aku tak nampak dia. Aku minta pertolongan ustaz. Ustaz cakap dia hanya nak mempergunakan aku je

Gunakan aku untuk tutup keaiban dia.

Allahhhh. Masa dapat tahu tu, sedih lah jugak. Tapi tak apalah.

Allah akan bagi jodoh tepat pada waktunya. Cuma next time aku kena lebih berhati-hati.

Sekarang kita enjoy lagi

Cara Melupakan Masalah

Kali ni aku nak kongsikan dengan korang semua, macam mana aku nak lupakan masalah yang dihadapi.

Sejak2 ni aku ada masalah dalaman sikit, masalah luaran sikit, masalah keadaan sekeliling dan masalah-masalah lain.

Biasa lah lumrah kehidupan. Hidup tidak akan sempurna kalau tiada masalah ni kan. Masalah ni ujian dalam hidup kita.

Allah akan bagi hambanya ujian supaya kita sentiasa ingat padaNya. Allah juga dah janji, Allah bagi ujian. Allah akan bagi hadiah istimewa. Tapi kena ada syarat. Kita kena sabar dengan masalah dan ujian yang kita hadapi.

Macam mana aku akan lupakan masalah?

Aku akan sibukkan diri. Aku akan cari aktiviti yang dapat melupakan masalah. Selalu nya aku akan pergi camping, atau cari air terjun.

Selain tu, aku akan sibuk di tempat kerja. Balik terus berbasikal.

Ataupon cari aktiviti yang sihat.

Contoh macam malam tadi. Berbadminton dengan geng Alumni Komander Kesatria.

20160420_232314-1

Hanya diri sendiri yang boleh menyelesaikan masalah diri sendiri. Bukan orang lain.